Virus som sprider sig i världen

Jag kan inte vara ensam om att ha läst om det fruktade EHV-1 viruset som härjar i världen just nu. Jag lider med alla som drabbats utav viruset och just nu är det mycket uppmärksamhet på hästarna som tävlat i Valencia den senaste veckan. Därför är det extra viktigt att vi alla håller extra uppsikt på våra hästar och är uppmärksamma på symptom så som feber, slöhet, nedsatt aptit eller neurologiska symtom. Vissa hästar blir såpass drabbade att de mister livet!

Många väljer att tempa sina hästar dagligen vilket jag också gör. Det är även bra att göra det när hästen är frisk för att veta på ett ungefär hur hästen ligger i temp när den inte är sjuk. På så sätt kan man vara förberedd om det skulle uppstå avvikande resultat. Är det inte corona så är det andra virusformer som sätter stopp för tävlandet. Vad vi vet med oss ifrån exempelvis coronan är att virus och bakterier sprider sig otroligt snabbt och i stora mängder om man inte är försiktig, därför bör alla ta detta på stort ansvar och se till att vara försiktiga om vi besöker nya ridhus eller andra ytor.

Såhär står det i en artikel på Hippson: – Man kan säga att viruset har tre ansikten. Det ena är att hästen får feber med luftvägssymtom som exempelvis hosta. Det andra är den neurologiska formen som orsakar förlamningssymtom. Då skapas blodproppar i ryggmärgen som gör att hästen tillslut inte kan stå upp eller resa sig om den lagt sig ned. Hästen mår inte bra av att ligga ner en längre tid utan blir istället snabbt sämre. Den neurologiska formen är den värsta, vilket är det som nu har utbrutit vid de internationella tävlingarna i Valencia, säger han och fortsätter:
– Den tredje formen av viruset är när det kallas för virusabort, vilket innebär att viruset gör att dräktiga ston kan kasta fölet. Det finns inget botemedel mot detta virus och det vaccin som finns har dålig effekt på den neurologiska formen av sjukdomen. När det drabbar så här många hästar på samma gång är det därför väldigt allvarligt och skapar kaosartade scener.

Med detta inlägg vill jag informera er alla om att ta smittan på allvar och var noga med att visitera och tempa eran häst dagligen så att smittan kan upptäckas i god tid innan det är för sent!

Vilka åtgärder tar ni till i sådana situationer? Gör ni som mig eller har ni andra metoder för att hålla uppsikt över hästarna?

Hästarna är mina guldkorn och jag känner ett stort ansvar att skydda dem emot eventuella smittsamma sjukdomar!

Kommentera