Viktigt att tänka på vid flytt till nytt stall

Igår vid lunchtid lastade vi in hästarna i lastbilen och flyttade in i det nya stallet. Vi blev välkomnade med kaffe och fika utav de nya stallkompisarna som även hjälpte oss att svara på alla nya frågor som uppkommer. Vi hade fixat boxarna dagen innan vilket var skönt, det underlättade mycket idag och hästarna fick en lugn och harmonisk start i det nya stallet. Till en början fick de äta upp sitt lunchhö inne i boxarna och bekanta sig med innemiljön medan vi fikade. Därefter var det dags att gå ut i hagen en stund innan intaget. Båda två dök rätt ner i gräset och började beta, de var nästan helt obrydda om hästarna i hagarna bredvid.

Det är ett tips jag kan dela med mig utav till er som ska flytta till ett nytt stall. Låt hästen vänja sig i lugn och ro, Akilles var också motionerad innan vi åkte och hade därför gjort av med överskottsenergin. Passa på att släppa ut hästen i hagen en stund första dagen och se hur den beter sig istället för att komma sent en söndagkväll för att sedan inte kunna vara med när hästen går ut och bekantar sig med hagen för första gången. Jag brukar även gilla att hästarna får gå in i sin box en gång för att veta var de hör hemma när det är dags för intag.

Det är såklart rörigt i början, det tar sin lilla tid innan både häst och människa hittar sina nya rutiner, jag upplever att efter några veckor brukar man kunna landa och saker och ting börjar kännas som ’vanligt’ igen. Ett annat tips jag har till er är att ha en övergångsperiod om ett byte utav grovfoder ska ske. Istället för att byta foder ifrån dag 1 till dag 2 kan man låta det gå någon vecka innan hästen är helt invänjd på det nya fodret. Många reagerar med att bli stressade i magen vid stallbyten eller foderbyte, då kan man ge tillskott som brukar hjälpa hästens mage. Vi har tidigare kört Gut Balancer som har funkat bra.

Jag tror också att det är viktigt att inte ställa för höga krav på hästen i början. Istället kommer jag att fokusera mycket på grundjobbet och se till att vi får bli trygga i den nya miljön innan det börjar ställas höga krav igen.

Och såklart, ha en aktiv dialog med den som är ansvarig för stallet! Det uppskattas utav båda parter. Våga fråga om det är något du funderar på😄

Våran stallflytt gick precis som planerat och nu känner vi oss taggade för en nystart 🐴

Pixi var avslappnad ifrån första sekund, lika cool som alltid 😎

Kommentera