Var uppmärksamma på koliksymptom!

Jag har både läst och hört att många hästar har drabbats av kolik på senaste! Därför vill jag skriva ett inlägg om hur viktigt det är att känna till symptomen på kolik som i värsta fall kan sluta olyckligt.

Mina hästar har själva aldrig varit allvarligt drabbade utav kolik någon gång, tack och lov. Däremot drabbades mammas förra häst utav gaskolik vilket löstes med hjälp utav veterinärens goda råd och många promenader hela natten. Tyvärr har jag fått höra om andra hästar som inte har kunnat hantera sina starka smärtor och därmed fått somna in.

Det är extra VIKTIGT nu när det är kallt ute att hästarna får i sig ordentligt med vätska! Allra bäst är det om hästen har tillgång till uppvärmt vatten på en hyffsat torr plats i hagen. Kan inte hästen dricka som den ska är risken större för kolik. Detta gäller även om hästen inte har regelbundna och täta ättider, en häst ska helst äta lite och ofta för att magen och tarmsystemet inte ska bli utan arbete.

En sådan värmebalja har mina hästar i hagen!

En häst kan ha olika sorters kolik. Till exempel gaskolik, tarmvred eller förstoppning. Såhär skriver även Distriktsveterinärerna i ett inlägg på deras hemsida:

Kolik betyder ont i magen. Hästen kan få ont i magen av många olika anledningar, allt från helt ofarligt till livshotande. Nonchalera aldrig tecken på att hästen har ont i magen! Alla hästar är olika som individer och visar smärta olika mycket och på lite olika sätt. Det är viktigt att du lär dig tolka din hästs signaler.

Vanliga symptom vid kolik är att hästen:

  • äter dåligt eller inte alls
  • tittar sig mot magen
  • sparkar sig mot magen
  • rullar om och om igen
  • lägger sig vid ovanliga tillfällen och på ovanliga ställen
  • flemar
  • är stressad
  • har uppdragen/utspänd buk
  • har lite eller ingen träckavgång alternativt diarré

Var därför uppmärksam på ovanstående symptom när du visiterar din häst dagligen. Och tveka aldrig på att ringa en veterinär!

Om du misstänker att hästen har kolik ska du inte ge hästen flera kg hö även om den är sugen, detta beror på att hästen kan vara förstoppad. Vatten däremot är det bra att bjuda hästen på! Du kan även kontrollera hästens temperatur, färgen på slemhinnorna, lyssna efter tarmljud och hur konsistensen på avföringen är.

Alla hästar kan tyvärr drabbas utav kolik och det behöver inte betyda att vi ryttare har gjort något fel! Jag hoppas innerligt att jag aldrig behöver vara med om en häst som drabbas utav detta och är alltid extra noga med att hästen dricker och rör sig som den ska även under kallare tider.

Har ni varit med om en häst som har fått kolik? Hur reagerade ni och vilka råd fick ni utav veterinären? Alla tips är välkomna!

Kommentera