Uppföljning utav PPID

Under sommaren fick vi kommentaren ifrån vår veterinär att vi borde kolla upp Pixi för PPID även kallat Cushings syndrom. PPID är en hormonell sjukdom som går att behandla med mediciner. Det är också en ganska vanlig sjukdom som ofta drabbar hästar över 15 år.

Vi märkte på Pixi att hon hade problem med att sätta och fälla pälsen som hon skulle, hon var även energifattig och väldigt bukig. Enligt HästSverige är de vanligaste sympomen:

  • Fång
  • Förändrad hårrem, hästen får en lång och lockig päls
  • Förändrad kroppsbyggnad, hästen blir bukig
  • Muskelförtvining och kroniska infektioner
  • Fettdepåer över ögonen

Därefter valde vi att ta ett blodprov på henne i samband med vaccineringen för att utesluta eventuell PPID. Det visade sig att hennes värden var ganska höga och att medicinering var nödvändigt. Sedan dess har Pixi ätit en halv tablett om dagen och beter sig numera som om hon vore 10 år yngre. Hon är pigg, fin i pälsen och inte lika bukig som förut. Det finns en livsgnista i ögonen som inte fanns där i somras.

Idag var det dags att följa upp hennes dosering så att allt står rätt till i hormonbalansen och jag väntar fortfarande på svar. Vi ville göra provet i hemmamiljö då tex stress kan påverka provresultatet. Jag är verkligen glad över att vi kollade upp detta med ett sådant enkelt prov för att kunna förlänga och underlätta i Pixis liv. PPID är ingen farlig sjukdom utan hon kommer bara att behöva äta sina tabletter i resten utav livet för att fortsätta må bra.

Känner ni någon vars häst är drabbad utav PPID? Vilka symptom upptäckte du eller ägaren då?

Pixis dagliga tablett som vi är mycket noga med!
Prinsessan 💖

Kommentera