Tufft klimat på sociala medier

Vet ni, jag får en klump i magen varje gång jag läser kommentarerna som finns under vissa inlägg på exempelvis facebook eller instagram där talangfulla ryttare kritiseras och i många fall nedvärderas av andra vuxna människor offentligt.

Jag kan inte i min vildaste fantasi förstå hur man som vuxen människa har mage att offentligt kasta skit på någon annan, helt obefogat. Det skrämmer mig hur accepterat det är att diskutera och kritisera ett ekipage utifrån ögonblicksbilder och korta filmsnuttar. Alla har vi olika sätt att rida och lära ut, alla har vi olika uttryck när vi kommunicerar och vissa använder ett mer fritt språk medan andra använder mer fackligt korrekta ordval. När ska vi lära oss att det inte finns några rätt eller fel så länge våra älskade djur inte tar någon skada!

Jag hoppas att det alltid kommer att hållas en god ton här på bloggen och i mina övriga sociala medier. Tänk på att en liten kommentar kan trycka ner en annan människa något enormt, har du inget snällt att säga… strunta i att kommentera över huvud taget då. Självklart ska det vara okej att ifrågasätta eller komma med konstruktiv kritik men det får aldrig ske i kombination med personangrepp. Aldrig!

Jag ska inte behöva vara nojig eller rädd för att publicera ett inlägg här på bloggen, eller lägga ut en fin bild på mig och min häst i sociala medier överlag. Jag ska inte behöva analysera min egna sits, min hästs hovplacering eller min utrustning endast om någon annan kanske skulle kunna ha en åsikt om det. Tyvärr är jag alldeles för petig i många fall och väljer hellre att avstå från att publicera än att faktiskt dela med med av allt. För att jag inte vill uppfattas som konstig, inspirera på fel sätt, trampa någon på tårna eller någon annat som anses vara oproffsigt. Det här ämnet är något jag vill att vi lyfter, om och om igen! Det är aldrig okej att nedvärdera någon annan oavsett om det handlar om vuxna eller barn.

Vi måste se till att hatet och personangreppen som sprids just nu minskar rejält. Vad gör du för att minska näthatet? Har du någon gång fått elaka kommentarer som gäller dig eller din häst?

Håller jag för mycket i stången? Är han för framtung? Är bakbenen tillräckligt aktiva? Nej, jag ska inte behöva tänka på frågorna ovan. Jag ska kunna publicera den här bilden för att jag tycker den är fin och ger en känsla av glädje. Räcker inte det?

Kommentera