Svar på en instagramfråga

God kväll,

Jag har precis slagit mig ner i soffan och tänkte svara på en fråga som jag fick på instagram idag. Den lyder ”Kan du berätta mer om varför du valde att köpa en läromästare istället för en unghäst? Jag står och velar mellan båda alternativen”

Jag skulle säga att det beror helt på hur du vill att dina kommande år inom hästsporten ska se ut. Kanske är du som mig, en yngre ryttare som vill ”ta vara” på sina sista år innan man blir för gammal för en viss ålderskategori. Eller så kan det helt enkelt handla om budget, förutsättningar i stallet, vad du har för sysselsättning på fritiden m.m. Jag gjorde resan ifrån oinriden till nationell dressyrponny med min gamla ponny och fick kämpa i många år innan det började gå bra. När jag var klar med ponnyåren kände jag helt enkelt att det var dags för en läromästare att lära mig, och inte tvärtom. Det blir dessutom svårt om jag som ryttare aldrig har ridit ett galoppombyte förut ska lära en ung häst att byta galopp, utan en tränares hjälp det vill säga. Jag ville helt enkelt ta vara på mina (och Akilles) tävlingsår och se hur långt vi kan gå.

Å andra sidan hade jag inte budget att köpa en 10 årig Grand Prix häst utan fick gå upp lite i ålder och köpte en 14 årig häst som hade gått St Georges. Det beror helt på vad du har för förutsättningar. Har man som mål att vara som bäst om 10 år kanske det skulle kännas bättre att köpa en unghäst som man kan bygga upp under lång tid. Har man en tränares hjälp är det toppen att köpa en yngre häst att utvecklas med.

Hur som helst är jag väldigt nöjd just mitt val att köpa en äldre häst som har lärt mig allt ifrån byten till piruetter. Jag hoppas att jag någon gång kan få ta med mig allt jag har lärt mig och implementera lärdomarna på en yngre häst.

Så tänk inte så mycket på vad alla andra skulle ha gjort för val. Unghäst eller läromästare, det finns varken något rätt eller fel! Det beror helt enkelt på vad du som individ vill! Jag är säker på att det kommer att bli jättebra oavsett om du väljer att köpa en yngre eller äldre förmåga😊

Påväg mot tävlingsbanan med Akilles

Kommentera