Skrittpass

Hej,

Jag fick en fråga om varför jag väljer att skritta Akilles så pass många dagar i veckan just nu. Som jag har berättat tidigare har vi för tillfället ett lite annorlunda upplägg än normalt sätt för Akilles del, upplägget går ut på att jag ungefär vartannat ridpass bara skrittar. Antingen har jag ett skrittpass i ridhuset där fokus är 100% lösdgjordhet och takt. Jag försöker att tänka på de första tre stegen i utbildningsskalan som är takt, lösgjordhet och stöd. Eller så skrittar vi ut utomhus i ett friskt temp ca 1 timme för att han verkligen ska komma igenom kroppen ordentligt, där kan jag små korta stunder stämma av att han fortfarande är lösgjord och svarar för skänkeln.

Genom att låta Akilles skritta ut långa turer i ett friskt tempo bidrar det till att han ska hålla sig mjuk och smidig i kroppen utan att det behöver slita på den lika mycket på kroppen som om jag hade ridit ett lugnt och lösgörande pass i ridhuset. Såklart har vi såna pass också men huvudsakligen håller vi oss till skrittpass respektive lite mer krävande pass. Jag hade från början lite svårt att acceptera att vi endast skulle skritta ett helt pass, vad ska det göra för nytta tänkte jag. Men tji fick jag, för oj vad det har gett resultat för oss i nuläget! Nu när Akilles behöver bli ännu lite starkare och samtidigt orka de lite tuffare passen måste han få tid att återhämta sig, och istället för att han ska vila helt eller ta lugnare ridpass som suger musten ur musklerna funkar dessa skrittpass perfekt för oss. Akilles har under den senaste tiden haft mer energi än någonsin (äntligen!) samtidigt som han känns ännu mjukare och mer elastiskt än vad han någonsin har gjort förut. Han har även börjat komma upp och jobba med ryggen på ett helt annat sätt än tidigare.

Med detta vill jag även säga att liknande upplägg kanske inte funkar lika bra på alla olika typer utav hästar. En ung häst med mycket motor kanske mår bäst av att ridas många dagar i följd, medan Akilles som är 17 år och en ganska stel herre mår väldigt bra av att hålla igång kroppen måttligt. Jag gillar att ni är nyfikna och vill veta mer 😊 Vi får se hur länge vi håller oss till detta upplägg och hur vi går vidare i framtiden. När älglopporna har försvunnit för året kommer vi även att börja rida runt över stock och sten i skogen lite mer, just nu varierar vi dressyren och uteritterna med lite skutt över naturhindren på gräsbanan eller bommar i ridhuset.

Lånad bild från RS Strömsholm.

Kommentera