Pälsbyte och vaccinering

Då var vi framme vid den tiden på året igen när Akilles ska vaccineras och samtidigt börjar bli påverkad av pälsbytet. Akilles är alltid en glad och genomsnäll herre, men under september/oktober och februari/mars förvandlas han till en liten surgubbe, han är förvisso fortfarande väldigt gullig och snäll men har gärna lite mer åsikter och gosar ännu mer hårdhänt än vanligt haha!

Jag antar att det är fler hästar som reagerar såhär vid exempelvis ett pälsbyte, de kan även bli känsliga i pälsen eller vara allmänt låga i energinivån. Vilket är helt förståeligt! Jag som ryttare måste anpassa min hantering och ridning samt förstå varför hästen reagerar som den gör, på så sätt kan vi ta oss igenom dessa månader relativt smärtfritt. Under den här perioden ger jag mina hästar extra tillskott i form utav Microvital från St Hippolyt vilket boostar och balanserar vitamin- och mineralbristerna i hästens kropp. Ett stort tips!

Det har varit klurigt för mig som har gått från att ha en helt okomplicerad ponny som aldrig reagerar på varken vaccin, foderbyte eller utrustning. Till att gå över till en häst som är helt tvärtemot, jag menar inte att det är negativt på något sätt men det har fått mig att bli extra uppmärksam och se samband mellan årstid och beteendeförändringar. Jag är många lärdomar rikare efter åren med Akilles och det är jag tacksam för. Hästarnas hälsa går alltid i första hand!

Märker ni också av beteendeförändringar baserat på årstider gällande era hästar?

Akilles kollar efter duvorna som sitter i taket på ridhuset 😜

Kommentera