Önskeinlägg – hjälmdebatten

Ni är några stycken som har önskat ett inlägg om mina tankar kring hjälmdebatten som pågick främst i höstas. Här kommer det!

FEI kom i höstas med ett förslag om att det ska bli tvång att rida med hjälm på alla dressyrtävlingar från och med 1 januari 2021, detta gäller både framridning och inne på tävlingsbanan. Det blev en stor snackis inom ridsporten och flera i den absoluta dressyrtoppen skrev på namninsamlingar med mål att hindra FEI från att ta beslutet. Trots det klubbades beslutet igenom och man får därmed inte längre tävla i hatt.

Enligt min åsikt var det helt rätt beslut och det känns även rätt i tiden. Det upplevs som om den yngre delen utav ryttarsverige har varit mer öppensinnade för att införa hjälmtvång tycker jag, det känns också som om man sällan har sett unga ryttare med hatt på tävlingar. Jag håller med om att det ser traditionsenligt ut med hatten, men helt ärligt tycker jag att det är både smartare och snyggare att bära hjälm. För mig har det alltid varit en självklarhet att rida med hjälm och skulle aldrig sitta upp på hästen utan den. Det är en sån viktig del i vår sport när vi handskas med stora djur som kan bli skrämda eller taggade under exempelvis en framridning. Skador händer så lätt och en hjälm kan rädda liv!

Heja alla ni ryttare som har stått upp för er själva i debatten och väljer hjälmen före hatten! Jag gillar att FEI tänker mer modernt och framförallt på säkerheten. Vad tycker ni om det?

Oavsett om man gillar det nya beslutet eller inte så är det häftigt att man numera kan se världseliten kassera sina hattar och plocka fram de mer sportiga hjälmarna istället.

Vi avslutar inlägget med – Hatten av!

En utav mina favorithjälmar ifrån Samshield

Kommentera