Nytt foder

Hejsan,

Vi har under en tid känt att Akilles saknar något i foderstaten och har laborerat lite med tillskott och ökad dosering av nuvarande kraftfoder, just nu använder vi oss enbart av kraftfoder från St Hippolyt. Det mest optimala hade såklart varit att Akilles täckte sina behov med endast grovfoder, tyvärr ser läget inte ut så just nu och vi behöver komplettera med lite kraftfoder för att täcka upp alla behov. Något som däremot är solklart är att Akilles mår mycket bättre i kroppen av en kur med Microvital, som ger en boost av vitaminer och mineraler som behövs under pälsbytet, det är något som många hästar kan reagera på. Det kan exempelvis bli lättirriterade, vill inte bli ridna, slår mot skänkeln, visar obehag vid borstning m.m. Så där har ni ett hett tips om ni upplever att hästarna står emot lite under denna period.

I samråd med en foderrådgivare hos St Hippolyt kom vi fram till 2 alternativ då vi ska prova att lägga till lite mer proteiner i foderstaten som ska hjälpa Akilles till att få bättre förutsättningar till att bygga muskler. Under våren blir han alltid lite tunn kring överlinjen trots att bukigheten fortfarande finns kvar trots hög intensitet på träningen. Vi behöver omvandla energin till muskelmassa och för det krävs det ännu mer proteiner, vi behöver också komma ihåg att en korrekt foderstat som är uträknad i ett datorprogram inte alltid speglar hästens verkliga foderbehov. Alternativ 1 är att köpa ett renodlat proteinfoder – Performance Fiber High Protein utöver den dagliga dosen av Struktur E och mineraler. Alternativ 2 är att byta basfoder till ett som har lite mer proteiner än nuvarande basfoder och inte lägga till något extra utöver det. Valet föll på alternativ 1 då jag kommer att kunna reglera doseringen av protein väldigt kontrollerat beroende på vilken säsong vi befinner oss i. Det är såklart smidigare med ett foder, men där finns risken att behovet av proteinet fortfarande inte är mättat.

Kommer ni ihåg att vi provade tillskottet Gold Medal? Det är ett tillskott som ska ge hästen viktiga byggstenar till att bygga muskelmassa. Gold Medal var ett tillskott som Akilles svarade väldigt bra på och vi upplever att han skulle behöva den typen av boost under en längre period än vad tillskottet är rimlig att ge. Därför provar vi nu att lägga till Performance Fiber High Protein tillsammans med Irish Mash (som han får dagligen under perioden när gräset precis börjar växa för att stödja tarmflorans funktion).

Det är en riktig djungel att hitta rätt foder och även att hitta rätt mängd av allt. Därför rekommenderar jag verkligen att kolla upp foderstaten hos leverantörens rådgivare för att diskutera och resonera kring vad som eventuellt behöver ändras, och även vad som fungerar bra. Upplever jag minsta problem kring foder tvekar jag inte att ringa till en rådgivare, gör ni också det?

Dags för foderleverans!

Kommentera