Nyår och raketer

Hej på er!

Det närmar sig ett nytt år, och därmed även en hel del smällar och raketer kring tolvslaget. Detta kan tyvärr skrämma många hästar runt om i landet och därför tänkte jag skriva ett inlägg om hur jag tänker kring detta och vilka åtgärder man kan ta till.

Sedan jag bytte stall i våras har jag behövt tänka till inför detta nyår. Vi vet inte hur mycket det kommer att smällas eller hur till exempel Pixi’s flock på lösdriften kommer att reagera. Därför har jag läst på en del hur man kan undvika eventuella trauman som kan ske i samband med nyår.

Vi har turen att stallägarna kommer att vara hemma och vaka över hästarna, det sägs även att det inte kommer att smällas alltför mycket eller nära omkring vilket känns skönt. Hästarna kommer att fodras på med en hel del hösilage innan tolvslaget så att de har något att pyssla med. Jag funderade även på att täcka för fönsterna med något ljuddämpande men har inte bestämt mig än. Akilles kommer oavsett inte att se några smällare ifrån hans fönster. Om inte annat så kommer jag även att stödfodra med extra halm i hans hönät och även skydda benen med back on tracks stallbandage. Jag själv hade även föredragit att ha någon typ utav radio eller musik för att dämpa ljudet utav raketerna.

Andra åtgärder man kan ta till är tex vadderad huva, täcka för eventuella fönster, ha stallkompisarna nära till hands, att själv sällskapa hästen i stallet eller i speciella fall ge hästen lugnande. Tidigare nyår har allt gått lugnt till och jag hoppas att även denna kommer att göra det.

Hur skyddar ni era hästar emot att bli skrämda utav raketerna på nyår?

1 Kommentar

  1. Jenny den 30 december 2020 kl 17:45

    Hos oss kommer hästarna att komma in lite tidigare (innan mörkret) och så kommer de att få extra mat samt ha tänt i stallet. Nu ligger stallet rätt långt ut på landet så det bör inte vara jättemycket fyrverkerier i direkta närheten.
    Det har gått bra tidigare år så jag hoppas det blir bra även i år.

Kommentera