Kontrakt och avtal

Idag snubblade jag över ett intressant och viktigt inlägg på instagram. Inlägget är publicerat hos @hastjurst.se och handlar om vad man ska tänka på när man skrivet ett köpeavtal för häst.

För mig var det här en otrolig viktig del när jag framförallt sålde min ponny Gulliver. För oss var det en extrem trygghet av att veta att kontraktet vi fick hjälp att ta fram var både tätat ifrån eventuella kryphål och innehåller allt som ett avtal bör innehålla. Därför tog vi hjälp utav just Frida och hennes företag som driver kontot @hastjurist.se för att ta fram ett specialdesignat avtal med mina specifika önskemål. Inte nog med att det är tryggt för oss säljare så kan jag även tänka mig att det känns bra för köparna. Skulle något hända då är det avtalet man kan luta sig tillbaka och ta beslut ifrån, glöm inte det. Detsamma gäller foderavtal eller kontrakt för stallplatser.

På Fridas hemsida kan man ladda ner gratis köpeavtal och fodervärdsavtal som jag också kan rekommendera er om.

Det finns även en del att tänka på innan man skriver på avtal eller kontrakt för tex köp utav häst. Framförallt läs igenom kontraktet noga, är det något som fattas och behöver läggas till? Vilket företag står bakom avtalet? Finns det några kryphål? Som köpare är du också skyddad utav konsumentköplagen. Kontrollera också så att hästens pass stämmer överens med informationen i avtalet och dubbelkolla om hästen är försäkrad.

Densamma gäller vid försäljning. Har du som säljare eller uthyrare ansträngt dig för att ta fram ett bra avtal/kontrakt ger det proffsigt och tryggt intryck, i alla fall enligt mig. Saknas det någon form utav avtal känns det som om man lätt kan skylla på det ifall något händer, vilket man då har möjlighet till att göra då det inte finns några överenskommelser. Självklart gäller muntliga överenskommelser men å andra sidan kommer det alltid att finns två sidor utav myntet.

Första delen utav mitt kontrakt som jag fick hjälp med att ta fram. Där ser du kontaktinformation som bör finnas med i köpeavtalet.

Jag vill läsa om era tankar kring köpeavtal, tycker ni att det är viktigt eller spelar det inte så stor roll? Det skulle även vara intressant att veta hur många som faktiskt har ett kontrakt gällande uppstallning och hur många som inte har det, jag tror att det är ganska splittrade svar där. Visst vore det roligt att någon gång samla ihop ett gäng frågor och skicka till en jurist där svaren sedan kan delas här i bloggen?

Kommentera