Yrkesprov för hästskötare

Tidigare i veckan fick jag en förfrågan från en följare på Instagram om jag kunde berätta mer om den gången jag genomförde mitt godkända yrkesprov för hästskötare aka hästskötarexamen, och självklart vill jag dela med mig utav den kunskapen till er.

Jag fick genom min gymnasieutbildning chansen att göra yrkesprovet för hästskötare. Det är en dag full utav praktiska och teoretiska tester och prov du behöver genomföra för att kunna få diplomeringen hästskötare. Du behöver göra examen till exempel när du söker en tränarutbildning. Det är också ett utmärkt sätt att testa dina kunskaper inom ridsport. Jag minns att vi i klassen tränade otroligt mycket tillsammans, vi övade på att knoppa och linda hästarna på ca 20 min, visa olika hästar vid hand och red avledningsridning i ridhuset. Tack vare de praktiska lektionerna med klassen och boken ”Hästhållning i praktiken” klarade vi alla av provet med godkända resultat. Tänk på att innan provet avläggs behöver du uppvisa godkänd tappskokompetens och utbildning HLR.

Tester som genomfördes på våran examinering var:

  • Iordningsställande utav hästen inkl lindning och knoppning under 20 min.
  • Avdelningsridning på 2 olika hästar
  • Visa häst vid hand
  • Longering
  • Foderprov
  • Mystery box
  • Skriftligt prov – allmänt
  • Muntligt prov i stallet – anatomi

Vi möttes upp tidigt på morgonen för att gå igenom dagens schema, jag tror att vi alla blev nervösa när självaste Mats Mellberg skulle vara vår examinator. Det är han som har skrivit boken jag nämnde ovan. Trots en mycket lång dag hade alla förberedelser gjort att vi klarade provet med godkända resultat. Jag kommer ihåg att jag var nervösast inför att visa häst vid hand då jag fick en unghäst med mååånga olika tecken som jag skulle rabbla upp i korrekt ordning med examinatorernas ögon på mig samt longeringen. Under longeringen hade vi övat mycket på att aldrig lägga långpisken på marken och att hålla linan korrekt i handen. Börjar man trassla med linan finns det chans att examinatorn slår ned på det, eller om du säkrar linan fel vid varvbyte. Men med ett inre lugn och extrem fokusering löste jag det, även om det var pirrigt.

Över till de teoretiska delarna var jag inte alls lika nervös. Det muntliga provet i stallet gällande anatomin gick bra med hjälp av utbildningen jag hade fått ifrån praktiken med equiterapeuten, foderprovet och det skriftliga provet gick också bra. Det som var lite klurigare (och sista testet på hela dagen) var Mystery box. Då fick vi komma in i ett rum fullt utav olika redskap eller utrustning där man noggrant skulle beskriva varje sak. Det var några redskap jag aldrig hade sett förut men kunde gissa mig fram vilket gav resultat. Gissa om jag var nöjd efter det korta avstämningsmötet på kvällen när jag fick veta att jag blev godkänd! Jag är än idag glad att jag genomförde examen trots att jag tvekade i början.

Till alla er som ska eller planerar att genomföra examineringen, fokusera mycket på de praktiska delarna. Tex hur du ställer upp hästen när du visar den vid hand, hur du håller i longerlinan, hur du sitter upp på hästen (pall tillåts ej), knopparna ska sitta stenhårt (examinatorn drar med handen fram och tillbaka och då ska knopparna sitta lika fint efteråt), linda ej för hårt eller löst, plugga mycket foderteori, anatomi och hästens tänder. Ha koll på allmänna frågor som exempelvis hästens normaltemp och plugga på olika redskap och utrustning som kan finnas i stallet.

Stort lycka till, jag hejjar på er!

Kommentera