Godis till alla

Något vi har experimenterat mycket med genom åren är vilket hästgodis hästarna gillar. Vissa hästar kan vara kräsna medan vissa äter nästan vad som helst. Jag gillar att belöna hästarna med något efter träning och vill helst inte ge socker. Socker ger jag bara på tävling då jag är försiktigt med att ge till exempel ett rött äpple som kan färga av sig i munnen under ritten och då blir man diskad direkt.

Bara för att man ger hästen en belöning behöver det inte betyda att hästgodiset är dåligt eller onaturligt. Därför tänkte jag nu tipsa er om några välsmakande(enligt hästarna) och naturliga produkter. Jag föredrar såklart äpplen och morötter i första hand men kan också använda mig utav:

  • Ps of Swedens hästgodis som nu finns att köpa på hemsidan. Jag kan inte vara ensam om att ha plockat på mig flera hinkar utav deras hästgodis på friends arena eller andra mässor runt om i Sverige. Det känns som om nästan alla gick omkring en varsin hink, proppfyllda var de också!
  • St Hippolyts Lobs och Glyx Lobs. Det är en naturlig godisbit helt utan socker. Det jag gillar med lobsen är att det går att bryta dem i mindre bitar och de är inte heller hårda för hästen att tugga på. Hippolyt rekommenderar att man ger deras hästgodis till lättfödda hästar tex ponnyer. Godiset är dessutom näringsrikt, tummen upp!
  • Likit snacks som finns att köpa hos Elfstands webshop Hästhuset. Mamma och jag har tidigare köpt ps of swedens lösviktsgodis i miniformatet åt Pixi men tyvärr verkar det ha slutat säljas. Mamma hittade därför liknande små minigodisar hos Hästhuset. Perfekt storlek när man vill trickträna. Stort + är att även dessa innehåller mindre socker.

Utöver morötter, äpplen eller ovanstående godissorter gillar jag att ge hästarna mash som de älskar, nu under vintern ger jag det för att magen ska hålla igång och på sommaren/efter hårda träningspass blandar jag alltid med elektrolyter som behövs när hästarna svettas.

Ger ni era hästar belöning eller snålar ni med det? Många hästar kan börja tigga vilket är ett mönster vi ständigt försöker att bryta hos oss. Akilles och Pixi brukar visa upp sina konster som de har lärt sig för att tigga, både charmigt och också lite jobbigt när de aldrig vill sluta haha!

Kommentera