Galoppombyten och piruetter

Hej på er,

Idag tänkte jag att ni skulle få en uppdatering i vad för övningar vi jobbade med under gårdagens dressyrträning. Vi har haft lyxen att Emelie kommer hem till stallet och håller träningar i ridhuset de senaste veckorna.

Akilles är för övrigt lite allmänpåverkad just nu och det beror på pälsen, han har börjat fälla sin vinterpäls och brukar reagera med att bli frånvarande, trött och vill inte bli störd. Trots det gjorde han ett riktigt bra jobb igår! Jag ska åka och köpa en burk med Microvital ifrån St Hippolyt idag och då brukar det bara ta någon dag innan han är som vanligt igen. Många reagerar med att bli kittliga eller ömma i pälsen men för Akilles del sätter det sig mer på humöret. Det tog ett tag innan vi förstod varför han reagerade på detta viset, men nu såhär i efterhand vet jag hur jag ska förebygga detta.

Igår jobbade vi främst med galoppen, jag börjar få till en mycket mer avspänd och lösgjord ridning som brukar vara 90% utav fokuset under passen, men igår gick vi in och jobbade mer med piruettgaloppen. Jag fick en övning där jag dels skulle rida på en 12 meters volt och flytta in bogen respektive att ta in bakdelen. Där jobbade vi med att Akilles skulle ha fullt fokus på mig och att det inte finns något utrymme till att vara uppmärksam på annat i omgivningen. Därefter fick jag gå in i en övning som vi kallade för ”snäckan”. Det betyder alltså att ju mindre jag minskar volten, desto mer samlad ska galoppen vara. Jag som ryttare ska alltså inte rida i en väldigt samlad galopp fast på en stor volt. Utan där ska vi kombinera samlingen med storleken på volten. Emelie förklarade att många ryttare har en samlad galopp och en piruettgalopp, men att de små skillnaderna där emellan är det viktiga. Det ska finnas 10 växlar, inte 2!

Efter en stunds arbetade i galoppen gick vi över till att träna galoppombytena. Vårat största bekymmer har varit självförtroendet och avspändheten. Så fort jag har tänkt ”byte” i mitt huvud har jag och Akilles spänt oss och börjat stressa upp oss inför bytet. Vi fick därmed jobba på trekvartslinjen och rulla på tills dess att vi hade full koll på bogarna och hade en fin avspändhet, därefter kan jag lägga till byteshjälpen. Något jag själv har haft svårt med är att hitta rätt timing, ja bli ofta lite för seg i reaktionen och då fick jag tips om att räkna galopprytmen högt för mig själv, 3…2…1. Man kan tycka att det kanske inte är så svårt att slänga om benen och då byter hästen galopp men det handlar om mycket mer än så. Jag är därför tacksam och glad över att Emelie är stenhård på mig att det är viktigt med förberedelsen och att jag ska ha 100% kontroll innan jag väljer att lägga ett byte. Det ska inte göras på måfå, det ska göras med precision.

Vi fick även trava lite och det kändes superbra! Jag hoppas att ni tycker att det är roligt att läsa om vårat arbete, det ska bli kul att titta tillbaka på inläggen om tex 1 år för att se hur långt fram vi har kommit då.

Hur tränar ni på galoppombytena/enkla byten? Brukar ni rida på raka spår eller på diagonalen? Det är alltid roligt att höra om hur andra lägger upp sitt arbete.

Bild på ett galoppombyte ifrån sommaren 2020

Kommentera