Förväntningar inför dagens ridpass

Hejsan,

Jag tänkte att det kunde vara roligt för er att läsa om mina förväntningar inför dagens dressyrpass och sedan få ta del utav hur det gick i morgondagens inlägg. Idag tänkte jag rida ett ordentligt dressyrpass, det var ett tag sedan vi red ett lite längre och krävande pass och tänkte därför skriva lite om hur jag vill lägga upp passet. Det kan självklart ändras om dagsformen svajar men såhär går mina tankar:

Största delen utav passet vill jag fokusera på att lösgöra. Det ska gå att ställa både utåt och inåt, det ska gå att flytta för skänkeln åt båda hållen och jag vill eftersträva en lugn och stadig takt. Jag kollade nyss igenom Carl Hedins Clinic med Hästnet där han beskrev en av sina hästar som ganska långsam i början men som sedan blev den hetaste hästen i stallet, precis så fungerar Akilles med. Han brukar ofta vara lite stiff och långsam i början men kommer sedan igång och blir såpass taggad att det nästan kan rinna över.

När vi har joggat igång, mjukat upp musklerna och haft en skrittpaus ska vi fokusera på tempoväxlingar och öppnor/slutor längst långsidan för att ha 100% koll på alla 4 ben och bogar. Om Akilles känns pigg och mjuk i kroppen kommer vi att gå över och jobba mot piruetter och byten på trekvartslinjen. Fokus är fortfarande lösgjordhet men med lite mer kvickhet, här ska jag kunna variera formen, takten och tempot på mina villkor. Vi ska slutligen gå över och känna på lite galoppslutor.

Det återstår och se ifall min planering spricker eller håller enligt plan. Oftast tycker jag att det är skönt att ha en vision om vad jag vill jobba med under passet. Men att det kanske inte alltid blir som det är tänkt, skulle Akilles kännas trött och seg i musklerna skulle jag istället lägga fokus på att hitta lätthet och ännu mer lösgjordhet utan att lägga press i tex piruetter som är väldigt krävande för bakbenen.

Kommentera