Förberedelser före & efter ridpasset

Några av er har undrat om jag har några speciella rutiner före och efter ridpasset så jag tänkte att ni kunde få läsa ett separat inlägg gällande frågan.

Akilles äter alltid sitt eftermiddagshö och kraft ute i hagen när det är fint väder, och har lagom ätit upp det när jag är klar med stallsysslorna på vardagarna. Helgerna kan se annorlunda ut. Men oftast börjar jag med att rida Akilles innan jag aktiverar Pixi. Därefter plockar jag in Akilles från hagen och ställer honom på gången för att göra iordning honom inför passet. Jag brukar borsta ut man och svans, dock är jag väldigt försiktig med svansen så att det inte slits i onödan. Därefter brukar jag rykta honom ordentligt inför passet och även kolla igenom alla ben och känna så att ingen hov är varm. Jag brukar även checka av hans allmäntillstånd ifall något skulle avvika från det vanliga. Känns allt bra så borstar jag av honom en sista gång med en mjuk borste och kratsar hovarna, jag brukar även ta en våtservett och torka av kring mulen om den är smutsig. Sedan är det på med utrustningen och framskrittning som gäller. Oavsett hur jag har tänkt att rida skrittar jag alltid av och fram på ett annat underlag för att variera underlaget så mycket det bara går.

Efter passet brukar jag stretcha bakbenen, frambenen och halsen/bogarna. Ibland masserar jag in Arnika på ryggen samt kyler benen. Han kan även ha back on tracks snabbandage och ryggvärmare på sig innan ridpasset vissa dagar, speciellt under vintern. Jag kollar alltid igenom hela honom igen efter passet och brukar lägga i mash i krubban. Såhär på sommaren brukar det bli en dusch i spolspiltan efter svettiga ridpass. Har vi extra mycket tid brukar jag låta Akilles torka samtidigt som han betar gräs nu när grässtråna tittar fram. Därefter får han gå in i boxen eller ut i hagen igen beroende på tid och väder.

Har ni några extra förberedelser ni gör? Själv tycker jag att det är bra att rykta innan passet för att verkligen få igång blodcirkulationen på hästen ordentligt och värmen i min egna kropp. Men såklart också att känna igenom alla ben och hovar innan ridpasset.

Ibland är Pixi med oss i ridhuset när vi rider

Kommentera