Ett omdiskuterat ämne

Nu är det dags för ett inlägg som jag har uppfattat är ett hett ämne just nu. Nämligen varierad träning för häst och ryttare! Jag har sett inlägg på instagram och flera artiklar som beskriver och diskuterar kring ämnet. Ett mycket viktigt ämne om ni frågar mig!

En varierad träning ger en hållbar häst, och framförallt en glad häst. Det finns inga hästar som är gjorda för att enbart rida i ridhuset och träna på galoppslutor, det finns inte heller några hästar som är gjorda för att hoppa höga hinder varje dag. Självklart inriktar vi oss på olika discipliner men det ska inte utesluta annan vardaglig motion så som uteritter eller markabetsövningar. En häst som är svår att rida ut på kanske är bättre med sällskap eller helt enkelt får ledas för hand till en början, det ska inte finnas några ursäkter för att vi ryttare vill göra oss bekväma. Likadant tyckte jag själv att dressyr var det tråkigaste som fanns när jag var liten och ville helst hoppa eller rida ut varje dag, men med tiden när jag insåg hur viktigt det är med grundarbetet växte också intresset.

Hos mig får hästarna rida dressyr både inne på ridbanan, i ridhus och på stubbåkrar. De får gå markarbete och hoppa, om än låga hinder men det är variation i arbetet. Jag vill testa på att hoppa lite mer terräng under 2021 för att hitta naturlig framåtbjudning och vi rider även ut varje vecka. Vi klättrar i backar och galopperar på grusvägar, trots att vi några dagar efter kan gå in på dressyrbanan och kan rida en MSV A. Det ena behöver inte utesluta det andra.

Titta till exempel på Carl Hedin, han hoppar och leker runt med sina dressyrhästar på daglig basis och ändå presterar de på topp när det väl gäller. Det är inspiration för mig! Vågar man inte själv hoppa eller rida ut – låt någon annan göra det. Hästen ska inte begränsas för våra egna rädslor. Många talar också om skador som kan uppstå men sanningen är att hästen lika väl kan skada sig i hagen eller i boxen. Vi kan inte linda in dem i bubbelplast även om vi hade önskat det ibland. Försiktighet är A och O, men bara för att man rider i skogen behöver det inte betyda att hästen kommer att hoppa på 3 ben.

Vad tycker ni om ämnet varierad träning? Är ni rädda för skador som kan uppkomma vid exempelvis en uteritt? Jag vill höra era tankar!

Kommentera