En härlig känsla under ridpasset

Hej på er!

Hoppas att ni har haft en bra dag idag, själv har jag haft en ganska lugn dag utan några större händelser.

Jag tänkte skriva och berätta lite om dagens och gårdagens ridpass för er idag! Som jag skrev i gårdagens inlägg var mitt fokus på att finna en lätthet i arbetet, vilket jag verkligen tycker att vi hittade. Akilles har en liten räv bakom örat på hemmaplan där han gärna lägger fokus på någon läskigt (som egentligen inte finns förutom i hans egna huvud). Detta gör att jag ibland har svårt att nå fram till honom som jag vill, det blir lätt att jag rider upp honom i formen då det känns som om jag har kontrollen där. Men igår valde jag att lägga in extra mycket övergångar i passet, och vips så var han både fin i handen, framme för skänkeln och med mig i sinnet!

Skönt att finna en sådan känsla dagen innan man går in i ett mer krävande ridpass. Idag lade jag upp början på passet på samma sätt som igår med övergångar! Halt – skritt – halt – trav – skritt osv. För att sedan övergå i rörelser så som öppnor, slutor, seriebyten och piruetter. Allt börjar kännas riktigt bra men jag kämpar fortfarande med 1 grundproblem, i vänster varv blir han gärna lite stum i innerhanden och i höger varv är han istället svår att få stadig på yttertygeln, som även är min egna svaghet som ryttare tyvärr. För någon månad sedan satt problemet åt andra hållet, dvs svårt att få en stadig kontakt på höger yttertygel! Precis som med det mesta när man sysslar med hästarna så blir man bättre på något, men tappar istället på någon annan punkt där man inte har lagt ner lika mycket energi.

Oavsett känns det toppenbra överlag i ridningen just nu och det går framåt för varje vecka! Det känns fortfarande overkligt att vi sitter och rider runt i piruetter, leker med byten ner till varje och börjar introducera samlingen mot piaff. En styrka vi har är verkligen passagen där Akilles går som en klocka, och jag längtar tills vi någon gång får visa upp dessa rörelser på tävling! Vill ni se en film ifrån idag kommer det upp en under kvällen på min instagram @emmasjolunddressage.

Hur lägger ni upp era ridpass? Jobbar ni mycket i skritt? Travar länge? Galopperar fram på lång tygel och i lätt sits? Jag vore väldigt intresserad av att lära mig hur just ni arbetar för att hästen ska få så rätt förutsättningar som möjligt.

/Emma

Kommentera