Clinic med Therese Nilshagen

Hej på er!

I lördags fick jag och mamma möjlighet att se och inspireras av os-ryttaren Therese Nilshagen vid vackra Runsten Equestrian utanför Stockholm. Vi blev inbjudna av Media House by RF som anordnade denna clinic på mindre än 4 veckor, riktigt bra jobbat! Clinicen var uppstyrd med flera duktiga ryttare som blev coachade av Therese och sedan bjöds det även på goodiebags till alla deltagare!

Jag tänkte sammanfatta clinicen för er som inte hade möjlighet att vara där.

Vi fick se totalt 4 olika hästar under clinicen, från en 4-åring till GP-häst. Therese pratade mycket om den röda tråden i hästarnas utveckling och om hur viktigt det är att följa utbildningsskalan. Takt, lösgjordhet, kontakt… ja de allra flesta ryttare känner nog igen den skalan vid det här laget. För de unga hästarna var det mycket fokus på att ge dem en bra erfarenhet på just den här arenan, det lades mycket vikt vid att hästarna skulle få en bra upplevelse och hela tiden vara positiva till arbete. Jag kan känna igen mig i det ibland, till exempel om en bytesserie som vi har tragglat med går bra, så vill jag gärna göra en serie till istället för att bryta när det har gått bra och lämna hästen med en positiv upplevelse. Det gäller att hitta en balans där det är okej att korrigera hästen men inte att bestraffa den, en häst som blir bestraffad kommer inte att vilja göra det vi ryttare ber om. Därför är det bäst att sluta när det går bra, och inte trötta ut hästen och sedan lämna den med en dålig upplevelse.

Ett uttryck jag tar med mig från clinicen var att ”samla ny energi”, tex innan en piruett kan man samla ny energi genom att öka på galoppen 10 m för att sedan samla ihop den energin in i en piruett. Hästen ska hela tiden tänka framåt och som ryttare måste man vara snabb på att lätta i handen så att hästens rygg kan arbeta fullt ut, annars blir det en blockering i hästens rörelsemönster menade Therese. Vilket jag håller med om!

Efter clinicen hade vi fotografering med alla profiler i Media House by RF, och jag känner mest – hur hamnade jag här bland alla duktiga ryttare och entreprenörer?!

Tack Rebecka och hela teamet för en inspirerande och givande clinic!

Bild lånad från Media House by Rf

Kommentera