Charlotta Lundblad | Ryttarsnack

Hej på er!

Här kommer ett gästinlägg från ingen mindre än Charlotta Lundblad. Trevlig läsning!


Hej Charlotta, kan du berätta lite kort om dig själv?

Hej! Absolut, jag heter Charlotta Lundblad och är 26 år. Jag är en satsande Grand Prix ryttare som jobbar heltid med hästar. Ända sedan jag var liten har jag varit en djurälskare, jag föll för hästar redan när jag var 5 år. Med min första häst, Audina, har jag haft många framgångar. Vi red ett stort antal nationella tävlingar med vinster och placeringar, 3 SM-finaler och vi tävlade internationellt med placeringar. Vi var med i det svenska landslaget som tog NM-brons och vi kvalade och red Falsterbo ett par gånger. Just nu har jag 6 hästar i träning och tävling och driver en stor gård på Ekerö med min familj där vi har ett 50-tal kunder där jag även är stallchef. Mitt långsiktiga mål är att utbilda och tävla hästar mot senior Grand Prix och representera Sverige på mästerskap.

Du är både stallchef och rider många hästar om dagen, hur går det ihop? Vad finns det för fördelar och nackdelar med att arbeta heltid med hästar?

Jadu, det är en väldigt bra fråga! Det undrar jag med ibland haha. Men jag har ett fantastiskt team runt om mig. Jag har min tränare Mads Hendliowitz som är ett stort stöd och en inspiration, bra hovslagare och massör. Jag har en supergroom som sköter mina hästar och hjälper mig med stallet. Ibland är hon även personlig assistent och har koll på allt i mitt liv, kan bli rätt mycket saker att hålla koll på. Min mamma är även hon en stöttepelare och hjälper mig på gården när det behövs. Men det är tufft ibland att kunna rida och satsa när det är tusen andra saker i huvudet om gården och personal men då gäller det att kunna fokusera.

Fördelarna är såklart att man får jobba med det man älskar, att man kan lägga all sin tid på sin satsning. Varje dag är som att jag inte jobbar, jag älskar verkligen mitt jobb. Nackdelarna är att det är en svår kalkyl att få ihop, det är tufft och det är en kostsam sport och det blir många timmar man jobbar och det är väldigt slitsamt. Men jag tycker det är värt det.

Du har varit en framgångsrik tävlingsryttare under många år, med bland annat ett LAG-SM guld 2021 i bagaget. Berätta mer om hur det fungerar att kombinera livet som tävlingsryttare men också som beridare av många hästar på hemmaplan?

Ja det är mycket att hålla ihop, alla hästar har en egen träningsplanering och tävlingsplanering. Det är mycket saker att hålla ordning på, men när jag är iväg på tävling brukar jag kunna få hjälp av stallpersonalen på gården. De kan hjälpa mig att ta hand om mina hästar medans jag är borta på tävling med andra hästar, jogga dem och sköta dem. Har även med mig hjälp av bland annat mamma och josefine min groom och vän. Det är viktigt att kunna lita på sitt team hemma och att man får fokusera på tävlingen när man är iväg. Sedan när man kommer hem får man fokusera på de hästar man inte hunnit med när man varit borta på tävling.

Har du någon favorittävlingsplats?

Jättebra fråga! Jag gillar Strömsholms ridsportsförening, även Lidköpings ridklubb och Linköpings fältrittklubb. Riktigt bra tävlingsplatser med allt man kan tänka sig.

På tal om tävling och utveckling av hästar, har du någon ryttare/kollega i sporten som du ser upp till lite extra?

Jag är väldigt inspirerad av Cathrine Dufour som gång på gång får upp häst efter häst i topp. Riktigt duktig ryttare som har talang och ett jäkla driv som jag ser upp till.

Vad har du för framtidsplaner och mål? Vi vet att du har många blivande stjärnor i stallet, kommer vi att få se ännu mer utav dem?

Mina framtidsplaner är att ha en egen gård någon gång i framtiden med en egen fin familj som vill vara med i satsningen men kunna jobba heltid med mina egna hästar och kunna fortsätta tävla som jag gör idag. Målet är såklart att kunna representera Sverige internationellt som senior, att kunna fortsätta utbilda unghästar till toppen och ta mig så långt som det bara går.

Har du något stalltips som kan underlätta i vardagen med hästarna?

Hmm, en sak jag har i ridhuset till hästarna är en burk med godis, bra belöning efter ett bra träningspass. Det har hästarna lärt sig och det ger en positiv avslutning på ett pass för dem. Ett litet lifehack är att inte köpa riktigt hästgodis som kostar rätt mycket utan vi tar utav vårt kraftfoder som godis. Funkar lika bra, billigare och hästarna gillar det lika mycket.

Utöver arbetet med hästarna har du även stora sociala kanaler, hur har du arbetat för att få dem att växa?

Ja det är superkul! Jag började för väldigt längesedan, det var med min första storhäst som jag började med en blogg och instagram påväg till falsterbo horse show. Sedan dess har det bara fortsatt och det är så kul att det är så många som vill följa med på resan! Det är tufft att fortsätta växa och vara relevant och samtidigt satsa. Men det är väldigt kul att jobba och utveckla mina sociala medier.

Har du stött på några utmaningar med att ha många följare på sociala medier? Beskriv om hur du har arbetat med dessa utmaningar.

Inte så många utmaningar, mer att det tar en del av min tid och ibland mycket tankar kring vad jag ska publicera och vilket content jag ska skapa. Det kan ibland vara en del negativa kommentarer på vissa inlägg men jag försöker att inte ta åt mig. Vara trygg med det jag gör och jag vet innerst inne vad som är rätt för mig.

Sista frågan! Om du hade fått rida vilken häst som helst i hela världen, vilken häst hade du valt då och varför?

Gud vad svårt!!! Finns så många fina hästar som man vill rida! Men Valegro och Totilas är favoriter. Men jag måste nog säga Valegro.

Foto: Mira Nyberg

Tusen tack för din tid och ditt engagemang, Charlotta! Jag hoppas att ni som läser inlägget har hittat ny inspiration och en inblick hur det är att arbeta kombinera hästlivet, tävlingslivet och socialamedierlivet.

Kommentera