Att hantera motgångar

Som ryttare är vi oftast vana att hantera motgångar av olika slag, både fysiska och psykiska. Kanske har vi eller hästen skadat oss på ett sådant sätt att det påverkar stallarbetet eller ridningen, det kan även vara yttre faktorer så som jobb eller skola som påverkar, eller så kanske vi stöter på motgångar i form av uteblivna tävlingsstarter eller liknande. Men jag kan ändå inte låta bli att få ont i magen och en återkommande bris av ständig oro genom kroppen när jag möter någon typ av utav motgång i hästlivet. Som den övertänkare jag är, målar jag också upp alla olika sorters scenarion i huvudet. Jag tror inte att jag är ensam om att känna så, och det påminner mig återigen om hur sårbar sporten är.

Jag tycker att det är viktigt att lyfta både med och motgångar på sociala medier, speciellt när det oftast florerar bilder/videos som ska inge en känsla av guld och gröna skogar när man scrollar igenom instagramflödet. Men sanningen är att bilden/filmen vi precis såg kanske inte ens är tagen i närtid, utan för en lång tid tillbaka och återspeglar därför inte alls verkligheten i nuet. Man behöver såklart inte dela med sig av allt, av naturliga skäl, men att visa någon slags mänsklighet brukar leda till en mer genuin stämning och känsla kopplat till just den personen, håller ni med?

Vi alla hanterar motgångar på helt olika sätt. Att jag övertänker, vill diskutera problemet i all oändlighet men också föreställer mig skräckscenarion är kanske några av de allra vanligaste sätten att hantera motgångar på, men att agera introvert och i tystnad hantera motgången är inte heller fel. Det handlar om hur vi väljer att tackla dessa motgångar. Jag har läst en del idrottspsykologiska artiklar och de allra flesta tipsar om att acceptera läget, ta hjälp av professionella inom området, ha en dialog med stallkompisar, en förälder eller någon annan närstående samt genom att hålla hoppet uppe kan man skapa en ny mening och drivkraft. Vettiga ord som jag skulle vilja utveckla och specificera ännu mer till ridsporten.

Hur hanterar ni en dålig tävlingsstart? En dålig period inom ridningen? Eller en lindrigt skadad häst/ryttare? Tipsa varandra i kommenterafältet.

Kommentera