1 timmes skritt

Hej,

Hoppas att allt är bra med er!

Med mig och hästarna är det toppen. Akilles har äntligen fått snösulor så att han slipper få snöstyltor i hagen och vid uteritter, vilket underlättar mycket för eventuella muskelspänningar som kan uppkomma såhär års. Det är avvägning när det är dags att brodda och använda snösulor tycker jag. Jag trodde inte att vi skulle behöva sulorna i år men insåg sedan att det inte finns så många andra alternativ om jag exempelvis vill kunna rida ut utan risk för snöstyltor. Har ni provat polarpads eller liknande och vet om de fungerar bra? Jag har bara hört negativa kommentarer om externa sulor som man använder vid enstaka tillfällen och har därför inte tänkt att det har varit värt att investera i såna, men det hade varit toppen om det faktiskt fungerar så bra som de beskrivs i annonsen.

Utöver den vardagliga träningen och motioneringen så har vi även tolkat bakom Pixi. Det blev spontant och vi knåpade därför ihop ett hemmabygge gjort utav en plastpåse med vaddering samt spännband som vi fäste i Pixis körsele. Wiho vad kul det var! Pixi travade glatt på framåt utan minsta tveksamhet. Det finns en video på min instagram om ni vill se, @emmasryttarsnack.

Idag står det ett lättare ridpass på schemat, vi ska nämligen skritta i ungefär 1 timme. Något som jag och Akilles brukar kombinera med mellan de tuffare dressyrträningarna för att spara på kroppen utan att det finns risk för att han stelnar eller spänner till mellan ridpassen. Akilles som också har lätt att få en passliknande skritt mår därför bra av att faktiskt skritta rent i ett bra tempo och med eftergift i sidorna, så fort han spänner till rubbas takten igen. Därför är det perfekt för mig att dubbelkolla i spegeln och se så att skritten faktiskt är ren både visuellt och känslomässigt. Ni som inte har 100% koll på hästsporten undrar säkert vad jag menar med en passliknande skritt, det är när hästen förflyttar de samsidiga hovarna ungefär samtidigt (2-takt) istället för att lyfta varje hov var för sig (4 takt). Skritten anses vara oren om den ej är 4 taktig och jag tycker mig se att det är hyfsat vanligt för hästar som gärna hastar sig fram eller blir spända i skritten. Därför jobbar vi på den med, en bra skritt är värt betydligt mer poängmässigt än att tex missa en travökning på tävling.

En korrekt förflyttning av hovarna i skritten. Länk till text och fler bilder här.

Kommentera